Erkende yogaschool voor beginners, gevorderden en alle leeftijden                      

Meest recente 5 inzendingen

  • PANCHAKARMAKUUR 2017
  • DE KAARS VARIATIE MET KNIE OP VOORHOOFD
  • VEGAN BROWNIES
  • CHAKRA'S EN YOGA
  • GROENTECURRY MET MANGOCHUTNEY, DAHL VAN MUNGBONEN, CHAPATI EN RIJST

2017-08-23

PANCHAKARMAKUUR 2017

Pancakarma is een reinigingskuur dat onderdeel is van de Ayurvedische traditie in India. De kuur is sreekrishna.jpgzo’n 5000 jaar geleden ontwikkeld en is nog steeds bruikbaar voor het in balans houden of brengen van lichaam en geest. De kuur kan jaarlijks gevolgd worden en duurt minimaal 21 dagen. Lees hier onze ervaringen met de kuur in 2017. Lees eventueel eerst nog ons verslag van de reis naar Zuid-India/Kerala in 2016, op de blogpagina van denieuweyoga.nl

Had ik nu maar meer van dit en minder van dat gedaan…
Met een lichte spanning stappen we weer op voor alweer onze tweede pancakarmakuur in de bakermat van het Vedische India, de zuidelijke provincie Kerala. Hoe staan we er qua gezondheid voor sinds de 21-daagse kuur vorig jaar? Hebben we alle gezondheidswinst vast weten te houden of vallen we straks met rode konen door het spreekwoordelijke mandje?

In ons vliegtuig, Aziatische maatschappij heeft kennelijk niemand ooit gehoord van een Ayurvedische kuur. We worden meteen verrast met champagne en een fantastisch sterren-diner. De confrontaties met de kuur nog even voor ons uitschuivend genieten we van al het lekkers. Wel vegetarisch trouwens. Misschien is dat minder erg, zo hoop ik. Daarna gaan de voetjes in de lucht en knorren we lekker door de nacht. Heerlijk uitgerust komen we aan en doen nog een paar dagen sightseeing in het schitterende Fort Cochi. Daarna rijdt onze driver Anish, in anderhalf uur naar Shreekrishna waar we moeiteloos overstappen naar de kuur.

Die begint net als vorig jaar met het afnemen van een bloed- en urinemonster. Deze worden uitgebreid gecheckt. Voor amper 30 euro krijg je binnen een dag een volledige update van alles wat maar meetbaar is in het lichaam.

Wel een spannend moment want vorig jaar schrokken we hevig van het cholesterolniveau, beginnende artritis, diabetes, ontstekingen enz. Uiteraard hebben we het afgelopen jaar de nodige aanpassingen gedaan in onze lifestyle en ben ik vanwege dat hoge cholesterol opgenomen in een preventieprogramma van het Groningse UMCG. Fantastisch eigenlijk want mijn huisarts was aanvankelijk sceptisch omdat ik buiten alle risicogroepen val. Vooral overgewicht en te weinig beweging zijn hiervoor bepalend. Maar dat zegt dus ook weer niet alles zo heb ik ondervonden. Gelukkig heb ik nu ook zelf de mogelijkheid tot preventie en het voorkomen van ziekten in plaats van ze achteraf aan te moeten pakken.

Het heeft ervoor gezorgd dat ik het cholesterolpeil medicijnvrij onder controle heb gekregen en nu jaarlijks in Nederland wordt gecontroleerd. Oh ja, en gelukkig was ook door de kuur tijdig hielspoor aan beide voetzolen ontdekt waardoor ik met in Nederland aangemeten zooltjes binnen vier maanden van mijn pijnlijke voeten af was. Ook dit had heel anders kunnen aflopen.

In het afgelopen jaar heb ik zelf proefondervindelijk geleerd Ayurvedisch te koken met veel groentes en smakelijke, geneeskrachtige kruiden. En Peter is de beste vetvrije broodbakker ter wereld geworden. Het helpt en het is ook gewoon veel lekkerder.

Voor alle duidelijkheid moet ik nog wel zeggen dat wij altijd al een hele gezonde lifestyle hadden. Voor westerse begrippen dan. In de Ayurvedische leer blijkt dat toch niet alles goed voor iedereen is ook al gaat het om ogenschijnlijk gezonde producten. In mijn geval is bijvoorbeeld de hele gefermenteerde hoek (kwark, kaas, yoghurt, enz) wat in het westen vaak wordt voorgeschreven bij overgangsklachten, totaal ongeschikt. Dit heeft te maken met het Ayurvedische type wat voor iedereen weer anders is. Het gaat om vata, pitta en kapha of combinaties hiervan.

In de kuur kreeg ik een speciale hormoonbehandeling wat ook het overgangsongemak vrijwel teruggebracht heeft naar nihil.

Uit de bloed/urinetest blijkt dat er vrijwel geen zorgelijke waardes meer zijn. We hebben dus nog steeds optimaal effect van de kuur van vorig jaar. We gaan dan ook van start met een onbezorgd gevoel en genieten van de vier-handige massages, het heerlijke eten, de rust, de goede verzorging enz.

Gaan we deze kuur nog eens doen? We denken nu van wel. Van onze Indiase arts hoorden we dat je het beste drie kuren op rij kunt doen in drie achtereenvolgende jaren. Daarna neemt het lichaam het zelf over. Wij willen nog wel een keertje…!

Admin - 08:19:00 @ Yogalifestyle | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

To reduce automated spam, this function is protected with a captcha.

This requires content from the third-party provider Google to be loaded and cookies to be stored.


 

Opbellen
E-mail