Erkende yogaschool voor beginners, gevorderden en alle leeftijden                      

Meest recente 5 inzendingen

  • PANCHAKARMAKUUR 2017
  • DE KAARS VARIATIE MET KNIE OP VOORHOOFD
  • VEGAN BROWNIES
  • CHAKRA'S EN YOGA
  • GROENTECURRY MET MANGOCHUTNEY, DAHL VAN MUNGBONEN, CHAPATI EN RIJST

2017-05-21

CHAKRA’S EN YOGA

Hoewel er niet in elke yogales bij stilgestaan wordt spelen chakra’s bijna altijd wel een rol. Dat komt omdat chakra’s verbonden zijn met het lichaam en dus via yogahoudingen te bereiken.

Wat zijn chakra’s?Chakrastijdelijk.jpg
Chakra’s zijn energiepunten en bevatten onze psychologische werkelijkheid. De inhoud van onze psyche zien we terug in ons lichaam. Denk maar aan het letterlijk gebukt gaan onder zorgen wat zich kan tonen in voorover gebogen schouders en een ronde bovenrug. Of het overdreven met de borst vooruit lopen vanuit het gevoel anderen te willen overheersen. In het eerste voorbeeld bevat het bijbehorende chakra te weinig energie en in het tweede te veel. In beide gevallen zijn ze uit balans. Door specifieke yogahoudingen voor bepaalde gebieden te doen kun je ook de daarbij horende psychische inhoud bereiken. Belangrijk te weten dat je dus niet alleen fysiek en mentaal bezig bent met yoga maar ook psychisch en emotioneel. Ben je benieuwd naar de achtergronden van chakra’s? Lees dan verder voor de beginselen ervan. In latere blogs zal ik aanvullende informatie geven zodat je er langzamerhand steeds meer voor jezelf uit kunt halen.

De chakrapsychologie
Chakra’s vormen een systeem wat onderverdeeld is in een zevental psychologische thema’s. Elk thema kent zijn eigen chakra. Elk chakra ontwikkelt zich in een bepaalde levensfase en is op dat moment dominant. Maar altijd zijn alle zeven chakra’s aanwezig en functioneren in een continue wisselwerking met elkaar. Hoewel het chakrasysteem in een andere tijd (ca 3000 jaar geleden) en in een andere cultuur is ontwikkeld (Noord-India en huidige Pakistan), is het stelsel nog steeds buitengewoon bruikbaar. Het geeft je een handvat voor meer inzicht in jezelf en in je relaties met anderen.

Wat doen chakra’s?
Chakra’s worden gezien als ronddraaiende wielen gelegen in een verticale lijn op de wervelkolom met een energetische inhoud. Je kunt ze niet letterlijk vastpakken en bekijken. De inhoud komt via het denken in je bewustzijn en is subtiel, ijl en vluchtig. Om het bewuster te maken kun je je aandacht erop richten en erop reflecteren. Zo maak je wat aanwezig is bruikbaar. Het kan je helpen meer inzicht te krijgen in wat er in je leeft. Soms leidt dit tot iets willen veranderen, accepteren, je van iets bevrijden, iets omarmen of wat dan ook maar. Het is voor iedereen persoonlijk wat in het bewustzijn aanwezig is en wat je daarmee kunt/doet. Belangrijk dus om de chakra’s gezond en vitaal te houden of terug in balans te brengen als ze uit evenwicht zijn. Hiervoor is nodig dat de energie vrijelijk door het lichaam kan stromen. Behulpzaam hierbij zijn yoga en ademoefeningen..

De zeven chakra’s
Eerste chakra/wortelchakra/muladhara
Het eerste chakra is gelegen onderaan de wervelkolom bij de stuit en is fysiek verbonden met o.a. bekkenbodem, bovenbenen, hielen en dikke darm. Het eerste chakra vertelt je iets over je al gehele lichamelijke gezondheid, oerkracht en vitaliteit. Op psychisch niveau gaat het om overlevingskracht, je veilig en bij jezelf thuis voelen. Als dit chakra in balans is geeft het je een gevoel van stabiel in het leven staan. Je voelt je verbonden met de aarde onder je. Yogahoudingen voor dit chakra zijn: aardingsoefeningen vooral vanuit de voeten en onderbenen en oefeningen voor de hamstrings en bekkenbodem. Denk bijvoorbeeld aan staande en zittende tang eventueel aangevuld met het aanspannen en loslaten van de bekkenbodem.

Tweede chakra/sacraal chakra/swadhistana
Ligging in onderbuik op het heiligbeen en is fysiek verbonden met o.a. bekken, enkels, polsen en vocht in het lichaam. Het tweede chakra vertelt je iets over bewegen, relaties en seksualiteit. Psychologisch ligt er een relatie met contacten leggen en alle vormen van plezier.

Derde chakra/egochakra/manipura
Gelegen tussen navel en borstbeen en is verbonden met kaken, schouders. ellebogen, knieën, onderbenen, voeten en spijsverteringsorganen. Psychologisch is dit chakra verbonden met onze egokracht, zelfbewustzijn, willen en doelgerichtheid. Yogahoudingen voor dit chakra zijn: heldhoudingen, oefeningen voor losmaken van kaken, enkels, polsen.

Vierde chakra/hartchakra/anahata
Gelegen achter het borstbeen ter hoogte van het hart en is fysiek verbonden met o.a. middenrif, longen, hartspieren, handen, vingertoppen. De hiermee verbonden psychische kwaliteiten hebben betrekking op: harmonie, mededogen, dankbaarheid, liefde en vreugde. Yogahoudingen voor vierde chakra: cobra en alle andere oefeningen die het hartgebied openen.

Vijfde chakra/keelchakra/vishuddhi
Gelegen in het keelgebied op de onderste vijf nekwervels. Fysiek verbonden met keel, schildklier en stem. Psychisch verbonden met zelfbeheersing, onthechting, communiceren en scheppingskracht. Yogahoudingen voor vijfde chakra: kaars, vis.

Zesde chakra/derde oog/ajna
Ligt midden in hoofd ter hoogte van de wenkbrauwen en is fysiek verbonden met de bovenste twee nekwervels: atlas en draaier. Ook verbonden met hypofyse en epifyse, belangrijke hormoonklieren. Het zesde chakra heeft alles te maken met het bewustzijn en de werkelijkheid zien zoals deze is. Psychische kwaliteiten zijn inzicht, weten. Yogaoefeningen voor zesde chakra: alle coördinatieoefeningen met links/rechts, nadi sodhana (afwisselende neusadem links en rechts) en concentratie in elke yogahouding.

Zevende chakra/kruinchakra/sahasrara
Bevindt zich in de kruin, het hoogste deel van de bovenkant van je hoofd. Er is geen letterlijke fysieke verbinding. Dit chakra gaat voorbij ons fysieke zelf waardoor we in staat zijn ons Ware Zelf te ontmoeten. Dit geeft een gevoel van eenheid, het samenvallen met je Zelf. Het voelt als tevreden, rust, dankbaarheid enz terwijl je toch in een normale alerte stand bent. Yogahoudingen voor zevende chakra zijn meditatie, hoofdstand. 

Tenslotte
Over chakra’s valt nog veel meer te vertellen. Dit blog wordt later vervolgd met meer informatie over chakra’s en hoe je deze informatie bruikbaar maakt voor jezelf. Veel succes op je eigen yogapad en hopelijk heb je iets aan deze blog daarbij.

Admin - 09:06:36 @ Yoga algemeen | Een opmerking toevoegen

 

Opbellen
E-mail